Svenska Trädföreningen
Place: Ekolsund 19 May 2023

SM i trädklättring

SM i trädklättring, 2023

Den 19-21 maj anordnas SM i trädklättring på vackra Ekolsunds slott! Mer information kommer under våren 2023, men boka reda nu in detta fantastiska arrangemang.

Anmälan för tävlande är nu stängd!

Vem kan tävla?
Det finns en damklass och en herrklass. Du ska vara förtrogen med att klättra i träd samt kompetent att använda den säkerhetsutrustning som krävs. Du ska även ha god kunskap om träd så du kan ta dig fram på ett säkert sätt, utan att skada träden eller utsätta dig själv eller annan för fara. Om du inte är känd för oss sedan tidigare, kan dokumentation på relevant utbildning komma att krävas eller vitsord från tillförlitlig källa.

Utrustning
Den klätterutrustning som du vill använda kommer kontrolleras av tävlingsledningen vid gearcheck. Det är därför viktigt att du själv kontrollerar den innan. Är du osäker om din utrustning håller måttet eller är kompatibel i den konfiguration du tänker använda den, ska du i första hand söka information hos tillverkaren av produkten. Känner du dig fortfarande tveksam efter att du har varit i kontakt med producenten, kan du mejla tävlingsledningen. Vi kommer svara i mån av tid. Utrustning som inte håller måttet kommer att sättas i karantän under tävlingen och kan hämtas ut efteråt. Din utrustning skall även vara väl rengjord och i god ordning. Även i år godkänner vi endast CE-märkt utrustning i enlighet med ISA:s rekommendation.

Viktiga dokument

  • Innan du kommer till ​gearcheck​ skall ​utrustningsformuläret​ vara ifyllt, det finns här.
  • Information om vad som gäller för utrustningen ni använder under tävlingen hittar ni här.
  • Lista på kontroll av utrustning som ska vara genomförd innan tävlingen här.

___________________________________________________________________________________________

Hur går tävlingen till?
Under lördagen tävlar alla i fem delmoment som speglar den klättrandes arboristens arbetsdag. De tävlande blir indelade i grupper som håller ihop under hela dagen. Grupperna kommer att vara blandade med erfarna och mindre erfarna klättrare. Alla moment poängbedöms och vid dagens slut, kvalificerar sig de med högst poäng till söndagens final, Masters’ challenge. Här får finalisterna göra upp i en större utmaning, med mer tid till sitt förfogande. Utmaningen poängbedöms och vid dagens slut har vi våra svenska mästare i dam och herrklass.

För mer information om de olika momenten, besök ISAs hemsida här.

Regler
Det är viktigt att du är bekant med reglerna, för att få en så rolig och rättvis upplevelse som möjligt.

I regelboken står även mycket information om vilken utrustning som är godkänd. Ta dig tid att läsa igenom hela boken. Regelboken finns här.

Priser

Damklass, medlem i Svenska Trädföreningen 1200 SEK (exklusive moms)

Herrklass, medlem i Svenska Trädföreningen 1200 SEK (exklusive moms)

Damklass, icke medlem i Svenska Trädföreningen 1500 SEK (exklusive moms)

Herrklass, icke medlem i Svenska Trädföreningen 1500 SEK (exklusive moms)

Tider

I år har vi en annan setup än tidigare, ni är välkomna i parken från kl. 15.00 på torsdagen den 18/5 för att checka in och få en t-shirt, samt börja med utrustningskontrollen, vi uppmuntrar så många som möjligt att komma då så att vi hinner med så många utrustningskontroller som möjligt. Givetvis kommer vi att fortsätta med utrustningskontroller på fredag 19/5, registrering öppnar igen kl 08.00. Ju snabbare vi är klara med utrustningskontrollerna ju snabbare kan vi börja med tävlingen. För er som gör utrustningskontrollen på torsdag, innan event genomgången, kommer det vara möjligt att lägga till mer utrustning efter event genomgången på fredagsmorgonen. 

 

Workshopar

Kl 17.00 på torsdag 18/5 har vi planerat en workshop med Per Forsberg som kommer handla om arbetsmiljökrav för arborister med tyngdpunkt på reparbete och de krav som ställs vid utförande av reparbete.

På söndag 21/5 morgon/ förmiddag har vi planerat en rundtur av arboretet och slottet för att ge en inblick över ägorna och naturen.

Boende

Det kommer finnas möjlighet att campa på plats, utan el. Om ni vill campa, kom ihåg att ta med allt som behövs, tält, sovsäck, liggunderlag etc.

Vill ni inte campa kan ni boka rum på slottet, skicka ett email till info@ekolsundsslott.se och skriv att ni kommer för SM i trädklättring.

Google kartnål till Wärdshuset, detta kommer vara den primära parkeringen

HUSBY-SJUTOLFT EKOLSUNDS VÄRDSHUS 9

Utrustnings info

Det har hänt mycket i Sveriges arborist värld den senaste tiden, det medför att det kommer vara stor fokus på att utrustningen som används på SM är kompatibel och används i enlighet med tillverkarens rekommendationer. Varken Akimbo eller RopeRunner Pro är godkända för dubbel belastning.

Som tävlande är det upp till dig att bifoga tillräcklig information om utrustningen eg. om det inte är markerat på produkten att den möter CE eller det inte är en ”känd” produkt är det upp till dig att hitta/ bifoga dokument/ visa på tillverkarens hemsida, påvisa mer info om produkten under utrustningskontrollen. All utrustning (PPE) måste möta CE.

___________________________________________________________________________________________

Volontärer och domare
Som volontär är du med där det händer. För att genomföra tävlingen behöver vi ett stort antal volontärer. Det glädjer oss att Hvilan utbildning hjälper oss med sina elever ur arboristklasserna. Givetvis behöver vi fler volontärer och gärna med erfarenhet. Vi behöver hjälp främst under lördagen. Vi behöver även hjälp under onsdag till fredag med att rigga och klättra igenom träden för att se om allt fungerar. Som volontär blir du bjuden på lunch och fika under de dagar du hjälper till. Du är självklart också bjuden på lördagens fest där det ingår middag.

Vi behöver nio domare under lördagen och fem domare under söndagen. Här behöver vi folk med tidigare erfarenhet från tidigare tävlingar. Antingen har du dömt tidigare, tävlat eller varit med som volontär i några år. Ni får givetvis mat under ert engagemang och ni blir bjudna på lördagens fest.

Anmälan för volontärer och domare sker via samma formulär som deltagare på denna sida.

___________________________________________________________________________________________

Kontakt sm@tradforeningen.org

___________________________________________________________________________________________

Plats Ekolsunds slott, Ekolsunds Slottsallé 1, 749 50 Ekolsund
Förkunskapskrav Ja, se beskrivning i texten ovan
Språk Svenska
Måltider I avgiften ingår fika och lunch för de dagar du deltar
Bekräftelse Tävlingen bekräftas 30 dagar innan kursstart. Boka därför inte resa eller boende förrän ni fått en bekräftelse att tävlingen kommer att bli av.
Sista datum för anmälan 30 dagar innan kursstart*
Sista datum för avanmälan 30 dagar innan kursstart**

*Efteranmälan sker i mån av plats.
**Vid sen avanmälan debiteras hela beloppet. Återbetalning/kreditering vid sen avanmälan godkänns endast med läkarintyg. Avanmälan måste skickas till info@tradforeningen.org.

Plats: Ekolsund 19 May 2023

SM i trädklättring, 2023

Vill du se fler datum?

Se alla kommande evenemang

Fler datum

Vill du veta mer?

Läs ännu mer om SM i Trädklättring

Läs mer