Svenska Trädföreningen
Place: Malmö 13 May 2022

SM i Trädklättring 2022 i Malmö

SM i Trädklättring 2022 i Malmö

Den 13-15 maj anordnad SM i trädklättring i Malmö. Mer information kommer under våren 2022, men boka reda nu in detta fantastiska arrangemang!

Ladda ner schemat för SM här!

Kravet på tjänstbarhetsintyg tas bort

Svenska Trädföreningen har som mål att höja standard, säkerhet och kompetens i vår bransch. Det var skälet till att vi inför årets SM gick ut med ett krav på att alla deltagare skulle ha ett giltigt tjänstbarhetsintyg enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift.

Då det kommit till vår kännedom att tjänstbarhetsintyget inte är ett krav för alla företagare i branschen, har SMkommittén beslutat att det inte heller kommer att vara ett krav för någon deltagare i årets SM.

Vår önskan är att SM ska vara en rolig och lärorik mötesplats för branschen där man delar med sig av nya kunskaper och gemensamt utvecklar säkerhet, tekniker och utrustning.

Anmälan kommer att öppnas igen och hållas öppen till torsdag den 12 maj kl. 18.00.

Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för allt besvär som detta inneburit och beklagar den korta framförhållningen för detta besked.

Efter att SMhelgen är avslutad kommer vi i SM-kommittén bjuda in till en öppen diskussion om framtida evenemang. I vilken form eller datum för detta är ännu inte bestämt. Mer information kommer.

Vår förhoppning är att så många som möjligt har möjlighet att anmäla sig och delta i årets SM!

https://forms.gle/URtTe7FyMQ1hoixU8

Svenska Trädföreningen genom SM kommittén

Volontär

Vill du hjälpa oss som volontär? Anmäl dig i så fall här!

Plats

Kungsparken, Malmö

Tider

Schemat för SM finns att ladda ner här!

Vem kan tävla?
Du ska vara förtrogen med att klättra i träd samt kompetent att använda den säkerhetsutrustning som krävs. Du ska även ha god kunskap om träd så du kan ta dig fram på ett säkert sätt, utan att skada träden eller utsätta dig själv eller annan för fara. Om du inte är känd för oss sedan tidigare, kan dokumentation på relevant utbildning komma att krävas eller vitsord från tillförlitlig källa.

Känner du dig osäker om du vill vara med och tävla så kan vi varmt rekommendera att du ställer upp som volontär. Då får du vara med där det händer och får goda möjligheter att knyta kontakter i branschen. Läs längre ner under volontärer.

Det finns en damklass och en herrklass.

Max antal deltagare: 50st. Vi lämnar plats åt 10 klättrare i damklassen och 5 utlänska klättrare. Om de reserverade platserna inte fylls, kan dem fyllas från reservlistan. Fler utländska klättrare kan antas i mån av plats

Utrustning
Den klätterutrustning som du vill använda kommer kontrolleras av tävlingsledningen. Det är därför viktigt att du själv kontrollerar den innan du kommer med den till gearcheck. Är du osäker om din utrustning håller måttet eller är kompatibel i den konfiguration du tänker använda den, ska du i första hand söka information hos tillverkaren av produkten. Känner du dig fortfarande tveksam efter att du har varit i kontakt med producenten, kan du mejla tävlingsledningen. Vi kommer svara i mån av tid. Utrustning som inte håller måttet kommer att sättas i karantän under tävlingen och kan hämtas ut efteråt.

Innan du kommer till ​gearcheck​ skall ​utrustningsformuläret​ vara ifyllt. Är det inte det hamnar du sist i kön.

Utrustningsformulär hittar du här!

Här finns information kring vad som gäller för den utstustning som ni använder under tävlingen.

Här finns den lista på kontroll av utrustning som ska vara genomförd innan tävlingen

Din utrustning skall även vara väl rengjord och i god ordning.

Även i år godkänner vi endast CE-märkt utrustning i enlighet med ISA:s rekomendation.

Tjänstbarhetsintyg

Tjänstbarhetsintyget som du ska ha är det du får från en specialist läkare, som är godkända för att göra Tjänstbarhetsintyg för klättring över 13 m.

Mer information om hur det ska se ut finns här

https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/medicinska-kontroller-och-halsoundersokningar-i-arbetslivet/mallar-for-bestallningsblankett-och-tjanstbarhetsintyg/

Och här är AFS 2019:3 som förklarar om tjänstbarhetsintyg, bilaga 10, sida 50-51 är det som gäller för klättring med stora nivåskillnader.

https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/medicinska-kontroller-i-arbetslivet-afs-20193-foreskrifter/

Kostnad

Kostnaden för medlemmar i Svenska Trädföreningen och/eller ISA är 1200 kr och för icke medlemmar är det 1600 kr. När du har anmält dig får du en faktura som ska betalas inom 30 dagar. Efter 30 dagar skickas fakturan vidare till inkasso. Lunch och fika ingår för den eller de tävlingsdagar du deltar.

Volontärer och domare
OBS! Anmälan för volontärer och domare sker via samma formulär som deltagare, se ovan. Som volontär är du med där det händer. För att genomföra tävlingen behöver vi ett stort antal volontärer. Det glädjer oss att Hvilan utbildning ställer upp med sina elever ur arboristklasserna. Givetvis behöver vi fler volontärer och gärna med erfarenhet. Vi behöver hjälp främst under lördagen. Vi behöver även hjälp under onsdag till fredag med att rigga och klättra igenom träden för att se om allt fungerar. Som volontär blir du bjuden på lunch och fika under de dagar du hjälper till. Du är självklart också bjuden på lördagens fest där det ingår middag.

Vi behöver nio domare under lördagen och fem domare under söndagen. Här behöver vi folk med tidigare erfarenhet från tidigare tävlingar. Antingen har du dömt tidigare, tävlat eller varit med som volontär i några år.

Ni får givetvis mat under ert engagemang och ni blir bjudna på lördagens fest.

Hur går tävlingen till?
Under lördagen tävlar alla i fem delmoment som speglar den klättrandes arboristens arbetsdag. De tävlande blir indelade i grupper som håller ihop under hela dagen. Grupperna kommer att vara blandade med erfarna och mindre erfarna klättrare. Alla moment poängbedöms och vid dagens slut, kvalificerar sig de med högst poäng till söndagens final, Masters’ challenge. Här får finalisterna göra upp i en större utmaning, med mer tid till sitt
förfogande. Utmaningen poängbedöms och vid dagens slut har vi våra svenska mästare i dam och herrklass.

För mer information om de olika momenten, besök ISA:s hemsida:

http://www.itcc-isa.com/about/eventdescriptions/events


Det är viktigt att du är bekant med reglerna, för att få en så rolig och rättvis upplevelse som möjligt. I regelboken står även mycket information om vilken utrustning som är godkänd. Ta dig tid att läsa igenom hela boken.
Regelbok: https://www.itcc-isa.com/Portals/0/Docs/ITCC-RuleBook-current.pdf

Kontakt:
sm@tradforeningen.org

Plats: Malmö 13 May 2022

SM i Trädklättring 2022 i Malmö

Vill du se fler datum?

Se alla kommande evenemang

Fler datum

Vill du veta mer?

Läs ännu mer om SM i Trädklättring

Läs mer